День Матері

2022-05-08

/Files/images/304641_8.jpg

У другу неділю травня відзначається чудове свято – Міжнародний день Матері. Цього дня діти вітають своїх матусь та дякують їм за все, що вони для них зробили. Мама є найголовнішою людиною у житті кожного.

Святкування Дня Матері у травні, вибрали не випадково - адже саме цього місяця вшановують Пречисту Діву Марію, матір Ісуса Христа. До неї жінки споконвіку звертаються в тяжкі хвилини життя, коли потрібна допомога та заступництво. Крім цього в останній місяць весни природа оживає, навколо квітнуть запашні квіти, а тому це - найкращий час, щоб привітати найдорожчу людину на Землі.

Історія міжнародного Дня Матері розпочинається зі США. У далекому 1908 з пропозицією затвердження цього свята виступила американка Ганна Джервіс. Дівчина рано втратила маму, і дуже переживала, що не приділяла їй достатньої уваги, тому вирішила виступити з пропозицією про створення такого свята.

Анна писала листи до державних установ, законодавчих органів, видатних осіб з пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів.

Її старання увінчалися успіхом — в 1910 році штат Вірджинія першим визнав День Матері як офіційне свято. У 1912 році була створена Міжнародна Асоціація Дня матері з метою поширення свідомого святкування цього дня. З 1914 року це свято отримало офіційний статус у США.

Ще в 1929 році розпочалась історія святкування Дня Матері в Україні. Тоді у Львові підхопили ініціативу українок Канади.

Ініціаторкою свята року була Олена Киселівська. Того ж 1929 року «Союз українок» запропонував створити День Матері на Тернопільщині.

З 1939 року радянською владою було заборонено святкування Дня Матері. Однак зусиллями різних громадських організацій, це важливе свято було повернуто до України у 1990 році.

Цікаві факти

· Слово «мама» практично у всіх мовах звучить однаково або дуже схоже. І українські, і іспанські, і китайські діти називають свою маму однаково — мама. Англомовні діти говорять «мom» — «мам». Дивно, чи не так? Секрет в тому, що самі діти обрали, як їм називати своїх матерів. Одним з перших складів, вимовлених дитиною, є склад «Ма». Саме тому практично в усіх мовах світу цей склад використовується в слові, що означає «мама».

· Європейська громадська організація МаМа провела дослідження і з’ясувала, що жінка, яка «сидить вдома з дитиною», насправді не просто не сидить, а «намотує» в день в середньому 40 км, виконуючи до 200 справ. Для порівняння: дистанція напівмарафону становить 21 км.

· Найстарша мати в сучасній історії — індійка Райо Деві Лохан, яка народила свою дочку в 70 років.

· Мати, яка народила найважчу дитину — Кармеліна Феделе з Італії (1955 рік). Її новонароджений малюк важив більше ніж 10 кілограмів

·

·

В цей день, керівники гуртків нашого закладу ,ознайомили онлайн вихованців з історією виникнення свята, діти переглянули фільми про свято та виготовили листівки, які подарували своїм матусям.

День матері

Дистанційна гра до дня матері «Найкраща мама» https://www.youtube.com/watch?v=28kW0y1xNB8

День матері https://www.youtube.com/watch?v=gDuOtGxh6jc

Кiлькiсть переглядiв: 56

Коментарi